Kunyit dan Kapur Sirih |
Kunyit yang telah dikisar dan serbuk kapur sirih |
Adunan kunyit dengan kapur sirih dicampurkan dengan sedikit air. |
Peringatan:
Pastikan nisbah untuk kunyit dan kapur tidak sama. Sebaik- baiknya nisbah yang sesuai adalah 4:1 ( jika kunyit 4 sudu makan maka kapur 1 sudu makan sahaja).
Jika nisbahnya sama maka ayam kita jika dilumurkan dengan campuran ini tadi akan kelihatan seperti zombi atau orang yang pakai bedak sejuk.
Kelebihan mandian ini adalah untuk menebalkan kulit ayam agar ketika berlaga kuranglah luka-lukanya.
Keburukannya pula ialah jika mandian ini kita gunakan pada ayam, paruh ayam tadi pasti akan mengelupas. Ini adalah tindakbalas daripada kapur sirih tadi. Sebab itulah ayam-ayam saya semuanya botak untuk memudahkan melumurkan adunan ini tadi.
No comments:
Post a Comment