Pages

Saturday 14 December 2013

Mandian Ayam

Bahan-bahan yang kita perlukan ialah;
Kunyit dan Kapur Sirih

Kunyit yang telah dikisar dan serbuk kapur sirih
Ini pula bahan yang sudah siap diadun.
Adunan kunyit dengan kapur sirih dicampurkan dengan sedikit air.

Peringatan:
Pastikan nisbah untuk kunyit dan kapur tidak sama. Sebaik- baiknya nisbah yang sesuai adalah 4:1 ( jika kunyit 4 sudu makan maka kapur 1 sudu makan sahaja).
Jika nisbahnya sama maka ayam kita jika dilumurkan dengan campuran ini tadi akan kelihatan seperti zombi atau orang yang pakai bedak sejuk.

Kelebihan mandian ini adalah untuk menebalkan kulit ayam agar ketika berlaga kuranglah luka-lukanya.

Keburukannya pula ialah jika mandian ini kita gunakan pada ayam, paruh ayam tadi pasti akan mengelupas. Ini adalah  tindakbalas daripada kapur sirih tadi. Sebab itulah ayam-ayam saya semuanya botak untuk memudahkan melumurkan adunan ini tadi.

No comments:

Post a Comment